Якого числа в 2018 році настане Єврейський Новий рік – Рош ха-Шана

Єврейський Новий рік Рош ха-Шана в 2018 році настане у вересні. За єврейським календарем це свято вважається днем створення світу.

Сім фактів святкування єврейського Нового року

  • У євреїв є чотири Нових роки. Рош ха-Шана – найголовніший Новий рік.
  • Перший місяць Нового року називається Тишрей за іудейським місячно-сонячним календарем;
  • Свято триватиме два дні;
  • Для євреїв в 2018 році настане 5779 рік;
  • За стародавнім іудейським легендами в цей день вирішуються долі всіх людей на Землі;
  • За святковим столом будуть мед і хала;
  • Старанні молитви і покаяння пройдуть у всіх школах;
  • Якого числа настане єврейський Новий рік в 2018 році

    За григоріанським календарем Новий рік незмінно настає 1 січня. Багато країн в усьому світі дотримуються саме цього літочислення. Однак є винятки. Наприклад, на сході країни Азії свято відзначають з настанням 28 числа того ж місяця.

    Єврейський Новий рік в 2018 році, згідно з багатовіковою традицією іудеїв, відбудеться в ніч з 9 по 11 вересня за григоріанським календарем. За єврейським календарем – це 1 і 2 тишрея.

    Якого числа в 2018 році настане Єврейський Новий рік - Рош ха-Шана

    Звуки шофара (баранячого рогу) на другий день єврейського Нового року – заклик іудеїв йти в синагогу

    Рош ха-Шана – свято на честь створення Адама

    Початок кожного місяця на іудейському календарі починається з повного місяця. Грандіозне свято Рош Ха – Шана – аналог всім відомого Нового Року.

    Великим Рош Ха – Шана вважають тому що в цей день, як проповідує іудаїзм, був створений Адам, перший син людства. Від його народження єврейський народ обчислює свою історію, а цей день вважають початком нового календарного року.

    Священний місяць Тишрей має найбільшу кількість свят у порівнянні з іншими: 12 днів, не рахуючи шабаты. І все ж головним, а тому найбільш довгоочікуваним шанованим є Рош Ха-Шана (з івриту перекладається, як “голова року”).

    Проходить він на перший і другий день священного Тишрея, а його початок завжди залежить від місячного циклу. У 2018 р. він розпочнеться 9 вересня ввечері і завершиться настанням вечора 11 числа. Ці дні в Ізраїлі офіційно визнані вихідними.

    Якого числа в 2018 році настане Єврейський Новий рік - Рош ха-Шана

    Легенда виникнення головного Нового року у євреїв

    Згідно Біблії, на шостий день Бог створив світ, завершивши його створення творінням першої людини. Закінчення однієї і початок нової історії в іудаїзмі символізує закінчення цілорічного циклу. Традиція щорічного оновлення корінням відходить в історію.

    Стародавні єврейські джерела твердять: вихід з ковчегу Ноя після потопу стався, коли настало свято Рош Ха – Шана. Настала інша епоха, але також в перший повний місяць місяця Тишрея прийшло позбавлення євреїв від єгипетського рабства.

    Свято носив іншу назву – Песах, але традиція сурмити в труби і не працювати прижилася. Вона існує досі.

    9 вересня 2018 року із заходом сонця єврейський народ зустріне 5 779 рік з дня створення світу.

    Якого числа в 2018 році настане Єврейський Новий рік - Рош ха-Шана

    Побажання «Шана това уметука!» за святковим столом у ніч настання єврейського Нового року

    «Шана Това Уметука» — побажання щасливого єврейського Нового року

    Гучне святкування на славу Рош Ха – Шана передбачає паломництво. Віруючі іудеї бредуть до найближчого водоймища після полудня.

    Там діти і дорослі кидають на воду крихти хліба, витрушують вміст кишень, подумки відрікаються від поганих вчинків, “звільняючись від гріхів.

    Паломники, крім того, занурюються для ритуального обмивання. Необхідна умова – водойма повинна населяти риба, адже її відкриті очі уособлюють Божий погляд невпинно стежить Господа.

    Тільки із заходом сонця починаються єврейські добу. Коли господиня будинку запалює свічки, вважається: будинок відвідав свято Рош ха-Шана. Перед загальним столом люди вимовляють побажання знайомим і близьким «Шана Това Уметука!», що в перекладі на російську звучить «Щасливого і солодкого року!».

    Ритуальний характер їх побажань має сакральний сенс і означає побажання один одному бути записаними в «Книгу Життя».

    Також, вітаючись один з одним, ми, не замислюючись, що бажаємо комусь здоров\’я або, подякувавши, вимовляємо “спасибі”- не роздумуючи про те, що ці слова означають: “спаси Бог”. “Книга життя” (по Біблії) – книга врятованих, імена туди можуть бути записані або назавжди Богом за гріхи людини.

    Іудаїзм вчить своїх адептів ревної молитви, здатної вплинути на рішення Всевишнього – яку запис Він зробить.

    Відео святкування євреями Нового року – Рош ха-Шана

    Страви та страви на головний єврейський Новий рік в 2018 році

    Свято в 2018 році не минуть побажання і привітання, адже крім улюблених в кожному будинку страв перед гостями виставлять особливі продукти. На єврейському столі вони мають потаємний сенс, які означають:

  • Риба на столі – знак родючості;
  • Морква, нарізана кружками на блюді, за кольором нагадує золоті монети – фінансове благополуччя;
  • Гранат -побажання множення заслуг подібно зернам кисло-солодкої ягоди.
  • Над хлібом круглої форми (він називається хала) буде виголошено благословення. Халу умочують в мед, і трапеза починається. На столі обов\’язково присутні яблука. Їх також прийнято їсти з медом. Люди хочуть вірити: наступаючий рік буде солодким. Хала з родзинками подається для того, щоб зробити майбутній рік “повним і здоровим”.

    Якого числа в 2018 році настане Єврейський Новий рік - Рош ха-Шана

    Другий день святкування єврейського Нового року – похід в синагогу під звуки шофара

    Трубні звуки шофара (спеціально виготовлений баранячий ріг) з ранку другого дня Рош Ха-Шана вимагають віруючих йти до синагоги.

    Всі іудеї вірять: це час, коли Отець Небесний судить людей і вирішує, чи судилося людині прожити життя з достатком або доля його – злидні і нестатки, кому жити і кому померти. Тому в синагогах творять покаяння і, одягнувши білі одягу (як символ духовного очищення), роздають милостиню, сподіваючись тим самим вимолити поблажливість Бога.

    Молитовні служби з читанням певних текстів Тори звертають парафіян до роздумів про рік минулому і готують їх до нового життя в прийдешньому. За єврейською традицією ці дні визначають долю людини і людства на рік прийдешній.

    Якого числа в 2018 році настане Єврейський Новий рік - Рош ха-Шана

    І хоча дотримання канонів святкування, молитви і покаяння накладають свою печатку, люди вірять: Господь полюбив людину і бажає своїм дітям добра і блага. Це робить день настання Рош Ха –Шана воістину святом!

    Музичне відеопривітання з єврейським Новим роком – Рош ха-Шана

    Залишити відповідь

    Все про Новий рік 2024