Пости в 2018 році: католицькі та православні

Пост в релігійній практиці являє собою тимчасове утримання від тих чи інших аспектів властивих земного існування людини. Найбільш часто таке утримання буває обумовлено утриманням від вживання різних видів продуктів харчування або напоїв. У даній публікації буде розглянуто пости в 2018 році в християнській традиції у православних і католиків.

Сутність посту в православ\’ї

Пост в православ\’ї являє собою аскетичні практики, спрямовані на обмеження плотських задоволень з метою культивації духовного зростання і прилучення до божественного промислу. Розрізняють три види поста:

Тілесний (фізичний) – тимчасова відмова від вживання їжі певного роду.

Душевний (емоційний) – тимчасова відмова від задоволень, одержуваних із зовнішнього світу. Досягається практиками усамітнення, обітницею мовчання і так далі.

Духовний – тимчасова відмова від проявів своєї тваринної природи (тілесних похотей). Досягається молитовними практиками і спілкуванням з Богом.

Бажаним є об\’єднання всіх видів посту. Тим не менш, обов\’язковим для віруючих мирян виступає тілесний піст, а інші різновиди обмежень пов\’язані з чернечим чином життя. Нижче будуть представлені всі православні пости в 2018 році.

Пости в 2018 році: католицькі та православні

Календар православних постів в 2018 році

Різдвяний піст. Починається 28 листопада 2017 року і триває до 7 січня 2018 року. Ділиться на три частини з тенденцією до посилення обмежувальних практик у вживанні їжі. Перша частину: з 28 листопада 2017 року по 19 грудня 2017 року — по вівторках, четвергах, суботах і неділях можна скуштувати риби і рибних продуктів. Друга частина: c 20 грудня 2017 року по 1 січня 2018 року – риба допускається, тільки по суботах і неділях. Третя частина: з 2 січня 2018 року по 7 січня 2018 року – повна відмова від риби та іншої їжі нерослинного походження.

Великий піст. Починається 19 лютого 2018 року і закінчується 7 квітня 2018 року. Складається з семи тижнів основного посту чотирьох тижнів підготовчих тілесних і духовних практик. Великий піст вважається основним у релігійній практиці і передбачає суворі обмеження. Кожна з седмиць має свої приписи щодо обмежень і сакральне значення, що дозволяє віруючим краще вивчити житіє святих і Спасителя і долучитися до божественного.

Апостольський піст. Розпочнеться 4 червня 2018 року і триватиме до 11 липня 2018 року. Понеділок, середу і п\’ятницю обмежують себе до вживання їжі в сирому вигляді і без додавання олії. Вівторок та четвер дає полегшення, пов\’язане з можливістю вживати варену їжу рослинного походження, приправивши його рослинним маслом. У вихідні дні дозволяється побалувати себе рибою та/або рибними стравами, а також привнести до трапези трохи вина. Вважається менш суворим, ніж Великий піст, не дивлячись на те, що в одних з перших згадок в християнських трактатах, даний пост виступав компенсаторним аналогом Великого. У зв\’язку з цим вищенаведені обмеження за видами їжі в окремі дні тижня носить не обов\’язковий, а рекомендаційний характер. Важливо лише дотримуватися наступних обмежень: понеділок, вівторок, четвер, субота та неділя – ніяких молочних і м\’ясних продуктів. А у середу і п\’ятницю необхідно виключити з раціону ще й рибу.

Успенський піст. Починається 14 серпня 2018 року і триває до 28 серпня 2018 року. Даний двотижневий піст вимагає дотримання наступних обмежень: понеділок, середа, п\’ятниця – сухоїдіння, інші дні тижня – відмова від молока, м\’яса, риби і вина.

Строгий піст в пам\’ять про смерть Іоана Предтечі. Триває один день і припадає на 11 вересня 2018 року. Рекомендовано сухоїдіння. При неможливості дотримання рекомендацій допускається

Строгий піст на честь Воздвиження Чесного Хреста Господнього. Триває один день припадає на 27 вересня 2018 року. Вказівки ідентичні попереднім одноденного посту.

Водохресний святвечір. Триває один день і припадає на 18 січня 2018 року. Вказівки ідентичні попереднім одноденного посту.

Кожна середовище за винятком суцільних седмиць. Основним є відмова від м\’яса і м\’ясних продуктів, якщо не надано більш суворі приписи.

Кожна п\’ятниця, за винятком суцільних седмиць. Рекомендації ідентичні попереднім пунктом. В суцільні седмиці допускається вживання молока, риби і м\’яса протягом усього тижня.

Сутність посту в католицизмі

Загальне поняття поста в католицькій конфесії прийнято поділяти на дві частини: безпосередньо, піст і стриманість. Пост являє собою зменшення кількості прийняття трапези протягом доби (рекомендований один раз, але допускається і два рази – у ранковий і вечірній час). Утримання являє собою відмову від вживання м\’яса і м\’ясних продуктів (в окремих регіонах знаходження церкви може базуватися виключно на утримання також від молока і молочних продуктів).

Пости в 2018 році: католицькі та православні

Календар католицьких постів в 2018 році

Адвент. Починається 2 грудня 2018 року і закінчується 24 грудня 2018 року. Виступає аналогом Різдвяного посту в православній християнській традиції. Час підготовки до одного з головних християнських свят. В першу чергу передбачає вчинення добрих милосердних справ. Утримання та посаду, пов\’язані з трапезою, мають рекомендаційний характер.

Великий піст. Починається 11 лютого 2018 року і закінчується 1 квітня 2018 року. Попільна середа, перший день духовно-аскетичних практик передують Великодню, передбачає піст і стриманість. Аналогічні рекомендації існують для наступних днів Великого посту: всі п\’ятниці і суботи (крово Великої суботи – в цей необхідно дотримуватися обмеження тільки до 12:00 дня). Пост без необхідності утримання передбачається з понеділка по четвер.

Усі п\’ятниці року за винятком днів поминання головних у католицькій традиції святих є часом утримання. В духовному аспекті дні присвячуються справах милосердним і спогадами про Страсті Христові.

Обмеження чотирьох часів року. Передбачається три дні, присвячені духовно-аскетичним практикам покути й посту, які припадають на середу, п\’ятницю і суботу. Дні вибираються віруючим самостійно або встановлюються священнослужителем.

Пост євхаристійний. Пов\’язаний з рекомендацією повної відмови від прийому їжі за одну годину дол обряду причастя.

Таким чином виглядає християнський календар, пов\’язаний з духовно-аскетичними практиками православної і католицької конфесії – пости в 2018 році. Дотримання цих приписів дозволить підсилити розуміння житія святих і знайти розуміння необхідності превалювання буття над маєтком. Важливо! Обмеження в релігійно-духовній практиці має культивуватися з метою вироблення смирення. І при досягненні мети не повинно ставати предметом самолюбування, що можна розцінювати, як марнославство. Дане правило є основним ключем до розуміння сутності духовної практики в релігійному сприйнятті.

Залишити відповідь

Все про Новий рік 2024