ГоловнаКонтакти

Батьківський день (Радониця) у 2018 році

Рекламний блок

Якого числа Батьківський день в 2018 році? Як з'явився свято? Як відзначають Радуниця зараз і як проводили цей день наші предки? Про це та багато іншого ми постараємося розповісти докладніше.


Батьківський день у 2018 році


Якого числа Радониця в 2018 році? Відповісти на це питання можна знаючи дату Пасхи. Так, Радониця, або Батьківський день безпосередньо залежить від того, на яке число припадає Христове воскресіння.


Як правило, Радониця наголошується на дев'ятий день після Великодня. Чому «як правило»? Тому що спочатку для Батьківського дня або Радониці не було єдиної дати, і відзначали його в різних регіонах нашої країни по-різному: десь поминали батьків у неділю, називаючи свято Привітним неділею, десь-в понеділок або вівторок. Однак сьогодні склалася традиція влаштовувати Радониці на дев'ятий день після Світлого Воскресіння. Таким чином, Батьківський день завжди припадає на вівторок.


У 2018 році Радониця відзначається 17 квітня.


Традиції Радониці


Радониця, Батьківський день, Радовница, Могилки, Великдень мертвих, Навий день, Навьи проводи – назв у цього свята безліч, однак сьогодні ми використовуємо тільки перші два. Походження назви свята достеменно невідомо. Але серед вчених-мовознавців та релігієзнавців прийнято вважати, що слово «Радониця» походить від слова «радіти», тобто ми радіємо, поминаючи покійних і вітаючи їх з Великоднем, святом, що символізує майбутнє воскресіння мертвих, настання Царства Небесного.



Батьківський день (Радониця) у 2018 році


Мабуть, головна особливість цього дня – спеціальне частування, яке готується «для живих і мертвих». Другий раз фарбують яйця – багато господині навіть не виливали відвари, в які фарбували яйця на Великдень; цього разу більша частина яєць забарвлюється в червоний колір. Одне з червоних яєць прийнято було закопувати в землю – «христосуватися з померлими. До речі, в деяких регіонах закопувати треба було неодмінно на території кладовища, у деяких ж досить було просто покласти яйця в ямку на полі чи за хатою – «мертві під землею ходять».


Незмінне страва на столі – кутя, особлива каша з рису або пшона з сухофруктами, горіхами, іноді і зі свіжими фруктами. Кутю прийнято накладати у невеличкі мисочки і ставити в кількох місцях на святково-поминальному столі. І кожен з присутніх за столом перед початком трапези обов'язково з'їдав ложку такої каші.



Батьківський день (Радониця) у 2018 році


У більшості слов'янських народів було прийнято пекти млинці на Радоницу – тоненькі, напівпрозорі або товсті і пишні, не важливо, головне – добре умасленные. На кожен свіжовипечений гарячий млинець необхідно було класти шматочок вершкового масла – і це «задобрювання» було дуже важливою частиною обряду. Адже сухі млинці могли «встати грудкою», а м'які, на які масла не шкодували, покликані демонструвати покійним, як про них пам'ятають і піклуються.


Приготоване частування необхідно було зібрати в корзину або вузлик та унести на кладовищі. Тут біля могили померлого збиралася рідня, всі прибули з'їдали по шматочку, а трохи їжі прийнято було залишати на земляному пагорбі під хрестом. Одна з особливостей такого обряду: незважаючи на те, що заборони на алкоголь не було і часто в числі принесеної поминальної їжі був і штоф, залишати на могилі напої суворо заборонялося.



Батьківський день (Радониця) у 2018 році


Після того, як родичі відвідували всіх покійних, сім'я поверталася додому і сідала за святково-поминальний стіл. Починалася трапеза з куті, завершувалася млинцями і чаєм. Якщо обідають вживали міцні напої, заборонялося цокатися і говорити здравниці – вся трапеза була присвячена лише померлим. З цієї ж причини всю їжу необхідно було їсти лише ложками, не використовуючи ножі та виделки за столом; все, що необхідно було порізати, обробляли заздалегідь, класти на поминальний стіл ніж вважалося чимось образливим. Крихти з поминального столу також не можна було викидати – їх можна було віднести на могилку» або скормити птахам («птахам небесним»).

Рекламний блок

Рекомендуємо для перегляду

Додати коментар
Ваше ім'я:  



-
загрузка...