Великий піст 2018: якого числа, коли починається, що можна і не можна їсти - Новий рік 2018
Великий піст (або інша назва Чотиридесятниця) — одне з найважливіших подій християнського світу. Це обряд тривалої підготовки віруючого християнина до святкування Воскресіння Господнього. Великий піст в 2018 році буде проходити з 19 лютого по 7 квітня.
Це найтриваліше утримання від їжі і напоїв в християнстві. Він триває сім тижнів і повинен супроводжуватися духовною практикою, щоб людина могла очистити свій організм, розум і душу.
Друга назва поста “Чотиридесятниця“ більш точно вказує на тривалість харчового і духовного стримування — 40 днів. Це той термін, який у повсякденному житті ми вважаємо часом, який необхідно душі покійного людини, щоб покинути цей світ. В релігійній практиці — це час, яке тіло покійного Ісуса Христа провело на землі, і після чого він воскрес.
Ці сім тижнів необхідні для того, щоб віруючий міг зрозуміти і відчути, що пережив Спаситель, страждаючи за нас на хресті і випробовуючи позбавлення у своїй мирського життя, часто відчуваючи голод і спрагу, мандруючи зі своїми учнями. Таким чином, утримання від надмірностей у їжі допомагає відчути вдячності Господу за лиха, пережиті Ним заради нас.
До настільки тривалого стримування від певних напоїв і продуктів варто підготуватися. Великого посту передує "підготовчий" пост. Він триватиме чотири тижні, кожна з яких присвячена тому чи іншому біблійному події або явища.
Перша седмиця — це Тиждень про митаря і фарисея. У цей час церква рекомендує віруючим задуматися про справжні і показних речі в нашого життя. На цьому тижні правила посту скасовуються у середу і п'ятницю. В інші дні можна їсти все нескоромное.

Друга седмиця — це Тиждень про блудного сина. Ці сім днів можна вживати м'ясо, але по середах і п'ятницях варто від нього утриматися.
Третя седмиця — Тиждень про страшний суд, або ще називається м'ясопусним. З цього часу ваш раціон повинен стати "пусткою" від м'яса в будь-якому вигляді.
І остання седмиця перед постом — сиропусний, або ще масляний, оскільки вона передує відзначенню Масляної. Не забороняється їсти м'ясо знову по середах і п'ятницях.
Скоромна їжа, висловлюючись сучасною мовою, — це продукти тваринного походження. Під "скоромними" розуміють всі продукти харчування, отримані від теплокровних тварин. М'ясо, жир (смалець), молоко, яйця, сир, сир і т. п. — це скоромні продукти, які заборонені у Великий піст. У цей список також додається риба.
Остання підготовча тиждень перед постом — сиропусний або масляний. Протягом усієї седмиці відзначають Масляну. Це свято має старослов'янські корені. Святкування проходять всі дні, кожен з яких має свою назву, традиції, обряди.
Таким чином вірні готувалися до тривалого періоду духовної та харчової скромності. Гуляння на Масляну завжди масові, гучні, яскраві, з кулінарними надмірностями (традиційно з млинцями).

Останню неділю четвертої седмиці — Прощальне неділю або Прощений день. Це акт покаяння перед людьми, що передує покаяння перед Богом.
В цей день також відбувалося так зване "заговини" — прийняття людиною рішення не вживати скоромної їжі протягом посади . А вже в день Пасхи, після церковної служби, відбувалося "розговіння" — зазвичай це сімейний обід, під час якого постилися вперше вживають продукти тваринного походження, таким чином закінчуючи пост.
Кожна з тижнів Великого посту має свою назву і присвячені особливим події.
Перша — тиждень торжества православ'я. Перший понеділок посту (19 лютого 2018 року) називається Чистим. В цей день їсти не можна нічого. Також варто утриматися від роботи, присвятивши себе молитві та духовному очищенню.
Друга — тиждень святого Григорія, одного з найбільш шанованих богословів православ'я.

Третя — Хрестопоклонний тиждень, т. к. в храмах виносять хрест, як символ Христового розп'яття.
Четверта — пам'яті преподобного Іоанна Лествичника, автор книги "Модрина Раю".
П'ята — тиждень пам'яті святої Марії Єгипетської, яка символізує своїм житієм приклад істинного покаяння і віри.
Шоста — Цветоносная тиждень, оспівування дива воскресіння Лазаря Христом.
Сьома — Страсний тиждень. На цьому тижні всі дні мають своє важливе значення, однак найбільш значимі з яких останні чотири:
Чистий четвер Страсного тижня — день зцілення, який на світанку необхідно обмити своє тіло і прибрати будинок;
Страсна п'ятниця — день вбивства Ісуса Христа на хресті за гріхи людства;
Велика субота — день пам'яті вчення Господнього і підготовка святкування Великодня;
Світле Христове воскресіння або Православна Пасха — день святкування воскресіння Господнього на третій день після смерті.

У піст не можна вживати нічого тварини: молоко, м'ясо, сири, риба під забороною.
У Чистий понеділок їжу не вживають, задовольняючись чистою водою після заходу сонця.
В інший період можна харчуватися продуктами рослинного походження без жирів, у деякі дні можна рослинна олія (соняшникова, оливкова, лляна тощо).
Понеділок, середа і п'ятниця — дні холодної їжі, масло не можна, єдина трапеза — після заходу сонця.
Вівторок і четвер — дні гарячої їжі, але все ще без масла, один раз і тільки після заходу сонця.
Субота і неділя — можна поїсти двічі, додавши в їжу масло і пригубити виноградного вина.

Пн. — вода після заходу сонця, молитва.
Вт. — холодна їжа, овочі, фрукти, горіхи, хліб
Ср.- холодна їжа, овочі, фрукти, горіхи, хліб
Нд.- холодна їжа, овочі, фрукти, горіхи, хліб
Пт.- холодна їжа, овочі, фрукти, горіхи, хліб
Сб. — гаряча їжа, можна олія, вино
Нд. — гаряча їжа, можна олію, вино.
Пн.- холодна їжа, овочі, фрукти, горіхи, хліб
Вт. — гаряча їжа без олії.
Ср.- холодний день, овочі, фрукти, горіхи, хліб
Чт. — гаряча їжа без олії.
Пт.- холодний день, овочі, фрукти, горіхи, хліб
Сб. — гаряча їжа, можна олію, вино.
Нд. — гаряча їжа, можна олію, вино.

Пн. — холодна їжа, овочі, фрукти, горіхи, хліб
Вт. — холодна їжа, овочі, фрукти, горіхи, хліб
Ср.- холодна їжа, овочі, фрукти, горіхи, хліб
Чт. — холодна їжа, овочі, фрукти, горіхи, хліб
Пт.- вода після заходу сонця, молитва
Сб. — холодна їжа, овочі, фрукти, горіхи, хліб
Нд. — Великдень, вихід з посту, розговіння
Це найтриваліше утримання від їжі і напоїв в християнстві. Він триває сім тижнів і повинен супроводжуватися духовною практикою, щоб людина могла очистити свій організм, розум і душу.
Друга назва поста “Чотиридесятниця“ більш точно вказує на тривалість харчового і духовного стримування — 40 днів. Це той термін, який у повсякденному житті ми вважаємо часом, який необхідно душі покійного людини, щоб покинути цей світ. В релігійній практиці — це час, яке тіло покійного Ісуса Христа провело на землі, і після чого він воскрес.
Ці сім тижнів необхідні для того, щоб віруючий міг зрозуміти і відчути, що пережив Спаситель, страждаючи за нас на хресті і випробовуючи позбавлення у своїй мирського життя, часто відчуваючи голод і спрагу, мандруючи зі своїми учнями. Таким чином, утримання від надмірностей у їжі допомагає відчути вдячності Господу за лиха, пережиті Ним заради нас.
Підготовка до Великого посту
До настільки тривалого стримування від певних напоїв і продуктів варто підготуватися. Великого посту передує "підготовчий" пост. Він триватиме чотири тижні, кожна з яких присвячена тому чи іншому біблійному події або явища.
Перша седмиця — це Тиждень про митаря і фарисея. У цей час церква рекомендує віруючим задуматися про справжні і показних речі в нашого життя. На цьому тижні правила посту скасовуються у середу і п'ятницю. В інші дні можна їсти все нескоромное.

Друга седмиця — це Тиждень про блудного сина. Ці сім днів можна вживати м'ясо, але по середах і п'ятницях варто від нього утриматися.
Третя седмиця — Тиждень про страшний суд, або ще називається м'ясопусним. З цього часу ваш раціон повинен стати "пусткою" від м'яса в будь-якому вигляді.
І остання седмиця перед постом — сиропусний, або ще масляний, оскільки вона передує відзначенню Масляної. Не забороняється їсти м'ясо знову по середах і п'ятницях.
Що таке "скоромна їжа"?
Скоромна їжа, висловлюючись сучасною мовою, — це продукти тваринного походження. Під "скоромними" розуміють всі продукти харчування, отримані від теплокровних тварин. М'ясо, жир (смалець), молоко, яйця, сир, сир і т. п. — це скоромні продукти, які заборонені у Великий піст. У цей список також додається риба.
Предшествие посту
Остання підготовча тиждень перед постом — сиропусний або масляний. Протягом усієї седмиці відзначають Масляну. Це свято має старослов'янські корені. Святкування проходять всі дні, кожен з яких має свою назву, традиції, обряди.
Таким чином вірні готувалися до тривалого періоду духовної та харчової скромності. Гуляння на Масляну завжди масові, гучні, яскраві, з кулінарними надмірностями (традиційно з млинцями).

Останню неділю четвертої седмиці — Прощальне неділю або Прощений день. Це акт покаяння перед людьми, що передує покаяння перед Богом.
В цей день також відбувалося так зване "заговини" — прийняття людиною рішення не вживати скоромної їжі протягом посади . А вже в день Пасхи, після церковної служби, відбувалося "розговіння" — зазвичай це сімейний обід, під час якого постилися вперше вживають продукти тваринного походження, таким чином закінчуючи пост.
Тижня Великого посту
Кожна з тижнів Великого посту має свою назву і присвячені особливим події.
Перша — тиждень торжества православ'я. Перший понеділок посту (19 лютого 2018 року) називається Чистим. В цей день їсти не можна нічого. Також варто утриматися від роботи, присвятивши себе молитві та духовному очищенню.
Друга — тиждень святого Григорія, одного з найбільш шанованих богословів православ'я.

Третя — Хрестопоклонний тиждень, т. к. в храмах виносять хрест, як символ Христового розп'яття.
Четверта — пам'яті преподобного Іоанна Лествичника, автор книги "Модрина Раю".
П'ята — тиждень пам'яті святої Марії Єгипетської, яка символізує своїм житієм приклад істинного покаяння і віри.
Шоста — Цветоносная тиждень, оспівування дива воскресіння Лазаря Христом.
Сьома — Страсний тиждень. На цьому тижні всі дні мають своє важливе значення, однак найбільш значимі з яких останні чотири:
Харчування в період Великого посту

У піст не можна вживати нічого тварини: молоко, м'ясо, сири, риба під забороною.
У Чистий понеділок їжу не вживають, задовольняючись чистою водою після заходу сонця.
В інший період можна харчуватися продуктами рослинного походження без жирів, у деякі дні можна рослинна олія (соняшникова, оливкова, лляна тощо).
Понеділок, середа і п'ятниця — дні холодної їжі, масло не можна, єдина трапеза — після заходу сонця.
Вівторок і четвер — дні гарячої їжі, але все ще без масла, один раз і тільки після заходу сонця.
Субота і неділя — можна поїсти двічі, додавши в їжу масло і пригубити виноградного вина.
Розклад харчування Великого посту 2018 року

Перший тиждень (19-25 лютого 2018 р.)
Друга — шоста тижня (26 лютого — 1 квітня 2018 р.)

Сьомий тиждень (2-8 квітня 2018 р.)
Відео
Рекомендуємо для перегляду