ГоловнаКонтакти

Що приготувати на Новий Рік

Рекламний блок

villeroy___boch_2012_rojdestvo_shkatulki.jpg

Новий Рік - це не тільки новорічна ялинка, подарунки і феєрверк. Це ще й оригінальні страви, і довгоочікувані традиційні кулінарні шедеври. Практично в кожній сім'ї є щось особливе, що обов'язково подається до новорічного столу. Крім цього, у різних країнах існують свої національні новорічні страви, які обов'язково присутні на столах з нагоди цього чарівного свята. Вважається так: як стіл накриєш, так наступний рік і пройде!

Так що ж приготувати на Новий Рік, і яких правил варто при цьому дотримуватися, щоб наступний рік був вдалим? Для того щоб у цьому розібратися, звернемося до традицій новорічного стола різних країн світу.

Що готують на Новий Рік у країнах Європи?

Французи відомі традицією балувати себе в новорічну ніч індичкою, фуагра, устрицями і різноманітними сирами, запиваючи все це французькими білими винами та шампанським. Англійці і греки, до речі, теж воліють індичку, але перші – фаршировану, а другі – у вині.

Австрійці, на противагу французам, ніколи не подають до новорічного столу страви з індички, качки, гусака або курки. Вони вважають, що якщо є в цю ніч птицю – відлетить щастя.

Центральним елементом новорічного столу в Австрії є хліб – символ об'єднання сім'ї і роду. Австрійці взагалі віддають в цей день перевагу стравам з тіста з різними начинками.

В Іспанії та Португалії є традиція під бій курантів з'їдати 12 виноградин, загадуючи при цьому 12 бажань – по одному на кожен місяць. Все тому, що виноградна лоза вважається символом достатку і щасливого сімейного вогнища. Що стосується традиційних новорічних страв, в Іспанії обов'язково подають смаженого баранчика, індичку або молочного порося, а так само ковбаси і шинки. Португальці ж їдять сушену тріску: на святковому столі присутній достаток страв саме з використанням тріски.

item_2471.jpgУ Польщі на столі завжди присутня 12 страв, причому без м'яса. В Італії на новорічному столі завжди є виноград, горіхи і сочевиця, у Бельгії – кров'яна ковбаса і яблука, в Голландії – солоні боби, кролик, оленина або дичину.

В Румунії, Австралії та Болгарії печуть новорічні пироги. Пироги не прості, а з сюрпризами: тому, хто виявить у начинці монетку, горішок або стручок перцю – посміхнеться удача в новому році.

Новий Рік у Фінляндії славиться своїм традиційним десертом – маленьким печивом у формі зірочок з чорносливом та ізюмом, а в Данії їдять рисовий пудинг з корицею.

Що готують на новий рік у країнах Азії?

У Китаї локшина вважається символом довголіття, тому Новий Рік не обходиться без бульйону з довгою локшиною. А ось у Японії їдять смажені каштани, щоб кар'єра була успішною і ікру оселедця, щоб сім'я була благополучною. У Кореї рис має особливе значення, тому на новорічному столі обов'язково присутні страви з рису.

В Індії улюблені зимові свята супроводжуються приготуванням 108 вегетаріанських страв не тільки без риби, м'яса та яєць, але і без зернових і бобових!

14.jpgУ Лаосі їдять традиційне блюдо лап, приготовлене із м'яса, рису, капусти з використанням безлічі різних приправ. А ось монголи, калмики і буряти готують на Новий Рік варену баранину і парові пельмені.

Новорічний стіл у Росії

Якщо розбудити людину вночі і запитати, з чим асоціюється новий рік, то найімовірніше піде миттєвий відповідь «з м'ясним салатом», тобто зі всім нам добре відомим салатом «Олів'є». Але далеко не всі знають, що салат «Олів'є», що закріпився в званні традиційного новорічного салату в Росії, відомий за кордоном саме як «Російський салат». А все тому, що його творець шеф-кухар Люсьєн Ольв'є був власником ресторану в Москві ще в 60-х роках. І, незважаючи на те, що мало хто дотримується його оригінального рецепту, люди продовжують вважати його найбільш традиційною стравою новорічного столу.

Вже протягом багатьох років вірними супутниками салату «Олів'є» є салат «Оселедець під шубою», «Мімоза», «Гранатовий браслет», «Шапка Мономаха», «Грибна поляна». Знайти рецепти всіх цих кулінарних творінь не складе особливої праці. Тим більше, що у кожної господині завжди знайдеться під рукою свій унікальний секретний інгредієнт, яким знову і знову удосконалюються старі перевірені рецепти. Саме тому важко зустріти два абсолютно однакових новорічних салату – в цьому вся принадність!

Ось ми в черговий раз і переконалися: скільки людей – стільки і смаків. Про це свідчить таке істотне розходження між кулінарними новорічними пристрастями в різних країнах. Тому, якщо ви хочете здивувати своїх близьких та гостей – приготуйте що-небудь з традиційних новорічних страв інших народів світу. Але, все ж, на всякий випадок приготуйте традиційний «Олів'є». Він точно ніколи не буде зайвим!

Рекламний блок

Рекомендуємо для перегляду

Додати коментар
Ваше ім'я:  



-
загрузка...