Рамадан в 2020 році

Зміст

  • Коли буде Рамадан в 2020 році
  • Значення та особливості
  • Традиції та звичаї
  • Правила посту
  • Пісна їжа і молитви
  • Заборони під час Рамадану
  • Рамадан – один з основних стовпів ісламу. У цей місяць прийнято утримуватися від задоволення своїх пристрастей, дотримувати чистоту, читати Коран, здійснювати добрі справи. Мусульмани всього світу в пост прагнуть наблизитися до Бога, продемонструвати самозречення і смирення. Життя під час Рамадану строго регламентована, але багато віруючі чекають цей період утримання. Цілеспрямований, щирий піст допомагає очиститися, відчути себе ближче до Аллаха.

    Коли буде Рамадан в 2020 році

    Священний місяць – дев\’ятий в ісламському календарі. В основі літочислення лежить місячний рік. Він коротше сонячного трохи більше, ніж на 10 днів. З-за цього, якщо співвідносити дати священного місяця з григоріанським календарем, вони щорічно зміщуються. Початок місяця в 2019 році припадає на 5 травня, кінець – на 3 червня. У 2020 р. перше число Рамадану доведеться на 24 квітня, останнє – на 23 травня. На зміну періоду утримання прийде багатий і радісний Ураза-Байрам.

    В 2020 році Рамадан починається після світанку 24 квітня і закінчується після заходу 23 травня.

    Рамадан в 2020 році

    Кожен день в Рамадан віруючі присвятять посту, читання священного Корану, спроб збагнути своє життя з урахуванням приписів Книги, молитвам. Слід зазначити, що місяць, в залежності від року, триває 29 або 30 днів. Пост знаменує собою час, коли Пророк Мухаммед отримав сури, що склали основу Корану. Очікується, що правовірні мусульмани в цей період будуть підтримувати зовнішню і внутрішню чистоту.

    Значення та особливості

    Арабська назва місяця «Рамадан» (в деякій традиції – Рамазан) має корінь, що в перекладі позначає «жаркий», «спекотний». Значення пов\’язує його з спрагою і голодом, який відчувають правовірні мусульмани в цей місяць утримання.

    Суть Рамадану – в прагненні приборкати свої інстинкти, пристрасті. Правовірні ставлять за мету очищення від усього, що може осквернити їх перед Аллахом. Під час посту так проявляється сила волі, покору перед Всевишнім. Стороннім спостерігачам може здатися, що Рамадан – місяць жорстоких випробувань для людини. Але багато мусульманські віруючі, що дотримують пост, ставляться до нього, як до благословенного часу утримання, і з нетерпінням його чекають. Для них це час, який вони можуть присвятити читанню Корану, роздумів про своє життя, молитвам.

    Рамадан в 2020 році

    В утриманні в Рамадан полягає і інший сенс. Перебуваючи без їжі і пиття в період посту, правовірні можуть відчути, як це бути бідним. Добровільна відмова вчить милосердя, співчуття.

    Традиції та звичаї

    Весь священний місяць наповнений ритуалами. Кожен день будується певним чином. Для поста існує ціла система заборон, прописані виключення. Кілька днів у цьому місяці пов\’язані з особливими подіями: отримання Тори Мусою, ниспослание Євангелія Ісі, Псалтиря – Давидові, перемогу при Бадре. Але найголовніше, це – пост. Щодо його дотримання існує два основних приписи. Під час посту мусульманин повинен дотримуватися всі вимоги від світанку до заходу. Друге положення полягає в повному утриманні в цей період від своїх пристрастей.

    Правила посту

    Не всі бажаючі можуть постити в місяць Рамадан. Під час посту повинен бути повнолітнім і слідувати ісламу. Утримання заборонено психічно хворим і людям, які від нього можуть постраждати. Останнє положення відноситься до старих людей, що страждають від важких захворювань, вагітним, годуючим. Пропустити пост можуть подорожні, що знаходяться далеко від дому, ті, хто б\’ється, а також жінки в період менструального кровотечі.

    Деякі звичаї Рамадану повинні дотримуватися неухильно. Це відноситься до вимовлення щоранку нията. У перекладі це слово означає «намір». Правовірні говорять про своєму прагненні до стриманості в ім\’я Аллаха. Вважається, що пост не дотриманий, якщо людина не прочитав вранці нияту. У цьому випадку він повинен подати милостиню нужденним, і вибрати для утримання який-небудь інший день.

    Пісна їжа і молитви

    Слідом за ниятом мусульмани приступають до сніданку. Закінчити його потрібно до появи перших променів сонця. Снідати в пост необов\’язково, але той, хто пропустить сухур, не буде винагороджений. Вранці в період посту не допускається їсти продукти, що містять велику кількість білків, смажені продукти, копчені страви, рибу, кава. Після їжі мусульмани вимовляють фаджр – ранкову молитву.

    Кожен вечір, як тільки піде сонце, починається з молитви магриб. Після неї дозволяється вечеряти. Починають трапезу правовірні з фініків і склянки прохолодної води. У деяких країнах допускається пити молоко. Після завершення вечері читаються дуа, з допомогою яких правовірні дякують Аллаха за день.

    Рамадан в 2020 році

    Особливих вимог до вечері за час посту в Рамадан немає, однак рекомендується не об\’їдатися, уникати солодкого, жирного, ковбасу. Обов\’язково пити воду. До цих пір в багатьох країнах Близького Сходу про схід і захід в Рамадан повідомляють пострілом з гармати. В Єгипті гармату на світанку замінює звук барабана.

    Заборони під час Рамадану

    На час посту діє система заборон:

  • Не допускається прийом їжі, води протягом дня. Це відноситься і до внутрішньовенного введення їжі.
  • Мусульманам не можна палити, вживати алкоголь.
  • Забороняється провокувати у себе блювоту, ставити клізми.
  • Статеві стосунки, сім\’явиверження, викликане спеціально, неприйнятно. Не допускається також обіймати, цілувати жінок, роздивлятися їх.
  • Постити не можна під час менструації.
  • Втім, якщо під час посту мусульманин випадково поїв чи випив, спробував їжу при приготуванні, але не проковтнув її в цей місяць, порушенням посту це вважатися не буде. Припустимо здавати кров в якості донорів і для аналізів, робити уколи.

    З відео, дізнайтеся, про те, як правильно поводитися під час Рамадану 2020:

    Залишити відповідь

    Все про Новий рік 2024