Православний календар на 2020 рік

Зміст

  • Про православних святах
  • Православний церковний календар
  • Церковні православні свята і посты
  • Январь
  • Февраль
  • Март
  • Апрель
  • Май
  • Июнь
  • Июль
  • Август
  • Сентябрь
  • Октябрь
  • Ноябрь
  • Декабрь
  • У будь-якому церковному календарі, існує величезна кількість подій і свят, прив\’язаних до різних історичних дат і релігійним подіями. Знати, коли саме настане ці важливі дні, повинна кожна віруюча людина. Традиційним джерелом цієї фундаментальної інформації здавна вважається календар. Що стосується спеціального церковного календаря на 2020 рік, у ньому дати позначені різними кольорами, для зручності.

    Про православних святах

    Якщо люди прийшли до віри недавно, і при довгому знаходженні в релігійному полі, необхідно знати всі православні свята. Важливо мати уявлення про наближення постах, днями, присвячених небесним покровителям.

    Основною особливістю церковних календарних дат 2020 року є їх мінливість, відсутність фіксованих днів. Багато урочистості називаються перехідними, безпосередньо залежать від Христового Воскресіння.

    Православний календар на 2020 рік

    Не тільки урочисті свята, заходи, але і пости відзначені особливим чином, щоб люди знали про настання обмежень в їжі та розвагах. Є пости з менш суворими правилами, тоді як частина воздержаний буває досить жорсткими. Великі випробування віри диктують повна відмова від рибних і м\’ясних страв, або взагалі – голодування.

    Православний церковний календар

    В нижче поданій календар православних свят і постів, Ви знайдете, всі дванадесяті перехідні (неперехідні) і дуже значні і великі церковні свята 2020 року, а також всі одноденні і багатоденні пости, ну і звичайно Дні поминання покійних.

    Православний календар на 2020 рік

    За один річний цикл православні встигають відзначити чимало свят, утримуватися від їжі, відмовляти собі в розвагах. Відбуваються ці події не хаотичним порядку, а за суворими правилами і розпорядком, заведеній ще на зорі християнства.

    Церковні православні свята і пости

    Абсолютно в будь-якому місяці 2020 року знайдуться дні, мають важливе значення для православ\’я. Або низка свят, урочистостей, або постів. Якісь православні події вимагають попереднього розрахунку, для якихось передбачені фіксовані числа.

    Січень

    Перший місяць нового року містить в собі відразу три знакові церковні дати:

  • Відкриває святковий список 7 січня, тобто світле Різдво Христове. Щорічно різдвяні свята наступають в одне число. У 2020 році Різдво випадає на вівторок.
  • 14 січня християни вшановують, як сталося Обрізання Господнє. Саме через цей обряд маленький Христос став Ісусом, і його нарекли Спасителем.
  • 19 січня Божого Сина хрестили, ще день називають Святим Богоявленням. Хрещення включено до переліку дванадесятих свят, воно описане в Євангелії. Легенда свідчить: Ісус прийшов до Івана, і просив його охрестити в річці Йордан. Пророк з радістю погодився, і приступив до священного обряду. У розпал священнодійства небеса розкрилися, і на Месію опустився Святий Дух у формі голуба, сів юнакові на плече. Вся початкова січнева декада присвячена суворого посту. Відразу після свята Різдва бере початок седмиця, названа суцільний. До настання Хрещення дозволено не виконувати обмеження в середу і п\’ятницю, можна віддаватися веселощам.
  • Православний календар на 2020 рік

    Лютий

    15 лютого, і ця дата неминуща, православні вшановують Стрітення, випадає в 2020 році на суботу. Церковнослов\’янську мову перекладає назву торжества, як «зустріч». Відзначають, як тільки після Різдва мине 40 днів. Присвячено зустрічі Симеона Богоприемца з новонародженим Ісусом. Як найстаріший житель Єрусалиму, старий отримав честь вітати немовляти Спасителя. Поява святого дитини передрік ще Ангел, як символ того, що весь світ прийме християнство.

    Не має своєї позиції Вселенська батьківська субота, в 2020 році вона настане 22 лютого. В цей день вперше за рік виробляють поминання покійних. Незмінно відбувається перед початком масляного тижня.

    Березень

    Всі березневі числа пройдуть під знаком Великого посту. Яскравими днями є батьківські суботи, відповідні 14 березня, 21 і 28. У храмах проводять читання літургій, присвячених покійним. Дати таких поминальних літургій змінюються з кожним роком, слідом за Великоднем.

    Православний календар на 2020 рік

    Квітень

    У низці квітневих буднів 2020 р. переглядають святкові послаблення. 7 квітня світ шанує свято Благовіщення. Стародавня притча говорить: Діва Марія отримала від архангела Гавриїла благу звістку, дізнавшись про те, що їй доведеться пережити непорочне зачаття. Від цього обряду в її утробі був зачатий Спаситель. Дівчина з радістю дізналася, що їй випала честь стати матір\’ю Сина Божого. Пісне меню можна урізноманітнити рослинним маслом і дарами води.

    12 квітня відбувся Вхід Господній в святе місто Єрусалим. Дата ця мінлива, прив\’язана до останньої неділі перед великодніми святами. Багато років тому жителі Єрусалима вийшли зустріти Месію, вітаючи його хода пальмовими гілками. Звідси виникла традиція освятити вербні пагони, в пам\’ять про листках пальми. Друге найменування – Вербну неділю.

    Самий світлий і значимий для православних свято – Великдень – відбудеться в 2020 році 19 квітня. З кожним роком день пасхального неділі змінюється. Причина змін в циклах, закладених в сонячному і місячному календарі. Великдень закриває Великий піст. Є своя Великдень і в покійних, її іменують Радоницей, вона припаде на 28 квітня.

    Православний календар на 2020 рік

    Травень

    Серйозних обмежень немає на протязі всього травневого місяця, триває пасхальна радість. Середа і п\’ятниця – вільні від поста дні. 28 травня вшановують подія, приурочене до сходження Спасителя на небо. Сталося це на сороковий днів після його воскресіння. Щорічно днем святкування буває четвер, але в різні числа. Виділено в календарі і 9 травня, як і світський День Перемоги, присвячений пам\’яті загиблих солдатів.

    Червень

    Підходять до фіналу П\’ятидесятниці, тобто урочистості, закривають великодні дні. Свята Трійця святкується 7 червня, у вихідний. Формат свята перехідний, наступає на 50-й день після Воскресіння Господнього. Прийнято згадувати, як на всіх апостолів зійшов Святий Дух. І 8 червня настає торжество самого Духу. Віщує Трійцю, трійкова вселенська батьківська субота, за нею – седмиця, звільнена від пісних обмежень. 15 червня бере старт Петрів піст, який закінчиться через 28 днів.

    Православний календар на 2020 рік

    Липень

    Своє Різдво зазначає Іоанн Хреститель 7 липня 2020 року. Згідно євангельських текстів, за півроку до Христа з\’явився на світ Іоанн Предтеча, майбутній Пророк. 12 липня присвячений апостолам Петру і Павлу, веде історію з часів зародження християнства. 18 липня Русь набула могутності Сергія Радонезького, великого чудотворця. Пам\’яті подружжя Петра і Февронії присвячений День Сім\’ї, Любові і Вірності.

    Серпень

    Два фундаментальних свята з чіткими датами. 19 серпня присвячено Преображення Господа і Спаса. 28 серпня відбулося Успіння Діви Марії, коли Пресвята Богородиця померла. Звідси назва Успенського посту, що триває з 17 до 28 серпня. 2 числа приходить Ільїн день, настільки ж значуща, як Миколай Чудотворець. 9 серпня віддано в пам\’ять Пантелеймона, цілителя і великомученика, прийнято підносити молитви про тих, хто хворий. 10 серпня святкує свій день Смоленська Божа Матір. 14 – Медовий спас, изнесение Животворящого Хреста.

    Православний календар на 2020 рік

    Вересень

    11 вересня в 2020 році, присвячено Усекновению голови самого Іоанна Предтечі, дванадесяті не визнаний, згадують про смерті цього святого. 21-го відбувається Різдво Богородиці. 27 – Воздвиження Хреста господнього. 30 – Віра, Надія, Любов та матір їх Софія.

    Жовтень

    Покрив настає 17 жовтня, дата свята постійна, зустрічаються Осінь і Зима. Покрив стає часом для молитов про жінок, що бажають вийти заміж.

    Листопад

    З 17 століття, 7 січня відзначається свято, присвячене Матері Божої Казані. Тоді, багато століть тому, з Русі були вигнані поляки. 8 – Великомученик Дмитрій Солунський, з\’явився після Куликовської битви. З 28 стартує Різдвяний піст.

    Православний календар на 2020 рік

    Грудень

    Коли батьки Діви Марії молилися про її народження, вони присягнулися віддати дівчинку в храм. Дівчинці виповнилося три роки, і її привели для постригу в черниці, — відзначають цю подію 4 грудня. А 13-го згадують Андрія Первозванного, покровителя Вітчизни. 19 грудня – Микола Чудотворець, один з важливих святих, протегує мандрівникам і морякам.

    З відео, дізнайтеся, чи можна працювати в дні православних свят 2020 року:

    Про церковних посадах і про правильне харчування:

    Залишити відповідь

    Все про Новий рік 2024