ГоловнаКонтакти

Православний календар на 2019 рік

Рекламний блок

В 2019 році православних традиційно чекає 18 свят, 7 постів, кілька тижнів і днів поминання покійних.

Церковні свята

Всі святкові дати з церковного календаря присвячені подіям з життя Ісуса Христа, Богородиці та інших святих. Практично в кожному місяці є святкові дні.

Православний календар на 2019 рік

У січні

У перший місяць 2019 року віруючі відзначатимуть відразу 3 великі церковні свята:

  • 7 січня – Різдво Христове. Як зрозуміло з назви, цього дня Діва Марія народила Ісуса Христа.
  • 14 січня – Обрізання Господнє. На 8-й день після появи на світ Христос був названий Ісусом і прийняв обрізання. Свято співпадає з днем пам'яті Святого Василія Великого. Саме тому частіше 14 січня називають Васильєв день.
  • 19 січня – Хрещення Господнє. В цей день святкують хрещення Христа в річці Йордан Іоанном Хрестителем. В ніч з 18 на 19 січня необхідно набирати воду, причому не важливо – з крана, криниці, річки, вважається, що вона стає святою. Під ранок прийнято молитися про виконання найпотаємніших бажань, які неодмінно повинні збутися.
  • У лютому

    15 лютого – Стрітення Господнє. На 40-ий день після народження Ісуса Христа принесли в Храм на посвячення Богу, згідно із законом Мойсея. Не забули Марія і Йосип і принести жертву в знак подяки – стала пара пташенят голубиних.

    У квітні

    У квітні відзначається три великих свята:

  • 7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці. Приводом для святкування є повідомлення архангела Гавриїла Діві Марії про майбутнє народження Ісуса Христа. Віруючим у цей свято грішно працювати, оскільки в народі кажуть: «Птах гнізда не в'є, дівчина коси не плете».
  • 21 квітня – Вхід Господній до Єрусалиму, відомий також як Вербна (Пальмова) неділя. Відзначають у неділю напередодні Великодня. Необхідно висвітлювати у церкві вербові гілки. Якщо погода холодна, то заготовляли галузки заздалегідь, ставили їх у воду, аби до свята бруньки розпустилися.
  • 28 квітня – Пасха Христова або Світле Христове Воскресіння. Найбільший православний свято. Проголошений на честь Воскресіння Ісуса Христа. Кожен рік дата змінюється, тому що вона обчислюється за місячно-сонячним календарем (але, як правило, припадає на період з 4 квітня по 8 травня). Саме Великоднем знаменується закінчення Великого посту, тому можна вдосталь їсти їжу, яка була заборонена протягом 48 днів. Головним частуванням столу і символом свята, звичайно ж, є крашанки та паски.
  • Православний календар на 2019 рік

    У червні

    Православний календар червня 2019 складається з двох свят:

  • 6 червня – Вознесіння Господнє. Відзначається в четвер, на 40-й день після Великодня. Ознаменований сходженням на небо Ісуса Христа.
  • 16 червня – День Святої Трійці. Свято має кілька назв, у тому числі Тиждень святої П'ятидесятниці, Духів день. Вважається одним з головних релігійних свят, який прославляє Пресвяту Трійцю. Відзначають на 50-й день після Світлого Христового Воскресіння.
  • У липні

    Православні відзначатимуть 2 свята в липні:

  • 7 липня – Різдво Іоанна Хрестителя. Встановлений на честь появи на світ у праведних Захарії та Єлисавети в старечому віці сина, який в майбутньому став відомий як Іван Хреститель.
  • 12 липня – Святих первоверховних апостолів Петра і Павла/Павлов день/День Петра і Павла. День пам'яті двох зазначених апостолів. Знаменує закінчення Петрового посту.
  • Церква src=/foto/29/pravoslavnyj-kalendar-na-2019-god-2.jpg

    У серпні

    Останній місяць літа віруючі вшановують:

  • 19 серпня – Преображення Господнє. В народі відомий так само як Яблучний Спас або Другий Спас.
  • 28 серпня – Успіння Богородиці. Згадують смерть Божої Матері.
  • У вересні

    Православними святами першого місяця осені є:

  • 11 вересня – Усікновення глави Іоанна Предтечі. Поминають Іоанна Хрестителя, точніше його мученицьку смерть.
  • 21 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці. В цей день в сім'ї праведних Іоакима і Анни народилася Діва Марія.
  • 27 вересня – Воздвиження Хреста Господнього. Урочисте підняття Хреста вгору після його виявлення в землі є основою цього великого свята.
  • Православний календар на 2019 рік

    У жовтні

    14 жовтня – Покров Пресвятої Богородиці. Під час молебню у Влахернському храмі до віруючих з'явилася Богородиця зі спеціальним покривалом для голови, тим самим захистивши богослуживых.

    У грудні

    4 грудня – Введення у храм Пресвятої Богородиці. Мати і батько Богородиці – праведні Іоаким та Анна були бездітні. Просячи під час молитов дитини, вони дали обіцянку, що якщо дитя з'явиться, то вони обов'язково присвятити його Богу. Коли Марії виповнилося 3 роки, батьки в оточенні родичів і знайомих привели її до Єрусалимського храму.

    Православні пости

    У православній вірі, як і у всіх інших, є і посади, у тому числі багатоденні і одноденні. В цей час необхідно утримуватися від їжі тваринного походження та різного роду утіх, присвячуючи більше часу молитвам.

    Православний календар на 2019 рік

    Піст тілесний без духовного спасіння душі не ефективний. Зміна на час гастрономічних звичок без перегляду способу життя – це лише дієта!

    Багатоденні

    В церковному календарі зазначено чотири тривалих посту. Кожен день дозволяє вживання певної їжі. Обмеження в їжі, боротьба з похотями, відмова від задоволень і розваг, максимум добрих справ і молитов – ось, що таке справжній піст.

    Великий

    Встановлений на честь Ісуса Христа. Триває 48 днів. У 2019 році припадає на період з 11 березня по 27 квітня. Закінчується Світлим Христовим Воскресінням.

    найсуворішими є перша і остання седмиці. Основні правила:

  • перший день (чистий понеділок) слід повністю відмовитися від їжі.
  • У наступні 6 тижнів по понеділках, середах і п'ятницях треба їсти тільки суху їжу рослинного походження та пити воду і компоти.
  • У вівторки і четверги слід відмовитися від олії, а от у суботу та неділю воно дозволено.
  • 7 і 21 квітня дозволена риба.
  • 20 квітня можна поїсти рибну ікру.
  • 26 квітня (у страсну п'ятницю) перший прийом їжі дозволений лише після плащаниці.
  • Православний календар на 2019 рік

    Петров

    Нерідко Петрів піст називають ще Апостольським. Встановлений на честь Святих апостолів. У 2019 році триває з 24 червня по 11 липня.

    У середу і п'ятницю віруючим дозволено харчуватися лише сухою їжею, в понеділок допускається гаряча їжа без олії, в інші дні в раціон можна ввести рибу, гриби, крупи і присмачити їх рослинною олією.

    Успенський

    Через місяць після Петрова настає Успенський піст. У 2019 році він припадає на період з 14 по 27 серпня. Встановлений на знак солідарності з Божою Матір'ю, яка невпинно постила і молилася перед своїм переселенням на небо.

    Меню аналогічно тому, яке складене для Великого, тобто понеділок, середа, п'ятниця – сухоїдіння, субота та неділя – присмачений олією гаряча їжа, вівторок, четвер – заборона на жири. 19 серпня на честь Преображення Господнього допускається побалувати себе рибним блюдом.

    Різдвяний

    За 40 днів до Різдва Христового (з 28 листопада по 6 січня) починається зимовий піст, який символічно називають Різдвяним.

    Нерідко Різдвяний піст називають Пилипівкою, тому що починається після дня пам'яті апостола Пилипа.

    Харчуватися слід за програмою, аналогічної Петрову посаді. Після 4 грудня по суботах і неділях дозволена риба, а от 6 січня від неї треба відмовитися, так само як і від будь-якої їжі до появи першої зірки.

    Православний календар на 2019 рік

    Одноденні

    Крім тривалих постів у православ'ї є 3 одноденних, які можна вживати рослинну їжу з олією, а от від риби варто утриматися.

    Водохресний святвечір

    18 січня православні готуються до очищення і освячення, тому потрібно відмова від їжі тваринного походження.

    Усікновення глави Іоанна Предтечі

    Пісний стіл повинен бути і в день пам'яті і загибелі великого пророка Іоанна, який припадає на 11 вересня.

    Воздвиження Хреста Господнього

    На знак пам'яті про страждання Спасителя на благо роду людського 27 вересня слід відмовитися від непостной їжі і провести час у молитвах і раскаяниях про гріхах.

    Православний календар на 2019 рік

    Суцільні седмиці

    У православному календарі є 5 тижнів (тижнів), протягом яких не треба обмежувати себе в їжі по середах і п'ятницях:

  • 7-18.01.2019 ? Святки;
  • 18-23.02.2019 ? Митаря і Фарисея;
  • 4-10.03.2019 ? Масляна (сирний тиждень). Відмовитися потрібно тільки від м'яса;
  • 04-4.05.2019 ? Великодній;
  • 17-23.06.2019 ? Троїцька.
  • В 2019 році батьківські дні припадають на:

  • 4, 23 і 30 березня;
  • 6 квітня;
  • 7 травня (Радониця), 9 травня (поминання спочилих воїнів);
  • 15 червня (Вселенська Троїцька батьківська субота);
  • 2 листопада (Димитрівська батьківська субота).
  • Відео: як правильно постувати

    <iframe height="405 src=http://www.youtube.com/embed/JkjgPz1qBvY?disablekb=1&rel=0&showinfo=0" frameborder="0" />

    Рекламний блок

    Рекомендуємо для перегляду

    Додати коментар
    Ваше ім'я:  



    -
    загрузка...