Свято Івана Купала в 2019 році – обряди, традиції, прикмети

Свято Івана Купала в 2019 році - обряди, традиції, прикмети

Казкове свято, який просочений чаклунством і магією, це ніч на Івана Купала. Напевно всі чули про міфічний народному святі, до якого ретельно готуються і донині. Його оспівували східні слов\’яни, адже цей день знаменував літнє сонцестояння. Існує безліч язичницьких оповідань, предки поклонялися природним силам і сонцю. Вдень обов\’язково шанували світило, і не забували про магічні прогнозах. Люди дотепер вважають, що купальська ніч – вдалий час для здійснення обрядів, пов\’язаних з любовними зв\’язками.

Свято Івана Купала в 2019 році - обряди, традиції, прикмети

Святкування Івана Купала

Особливий свято припало на період найбільшого буяння природи, день відповідає ночі, слід проводити обряди, дотримуючись вікових традицій. Раніше свято відзначали в кінці червня, але зараз багато чого змінилося, і дата залишається однією і тією ж щороку, це 7 липня. Коли прийшло християнство Київську Русь, свято не зник, а просто видозмінився. Відтепер у православ\’ї його вважають таким же важливим, як Різдво. Івана Купала святкують лише східнослов\’янські народи, він не має аналогів у Західній Європі та Америці.

Історичні факти

це свято люблять люди різного віку, він передбачає язичницьке начало. В першу чергу відзначати цю дату стали слов\’яни із Сходу і Заходу, ще за 4 століття до приходу християн на ці території. Трохи пізніше свято стало актуальним в Прибалтиці і в Європі в цілому. Унікальність заходу в тому, що воно відноситься до числа важливих подій у році, шанується всіма людьми.

Основний акцент робиться на Сонці, як основне світило, за рахунок якого існують різні життя на планеті. Крім того, в цей день вшановують божество Купало, тому у свята є сакральний сенс. Коли в Європі почали сповідувати християнство, свято трохи змінився, обріс різними обрядами, прикметами і навіть традиціями.

Традиційні обрядові дійства

Івана Купала передбачає багато традицій, ніч напередодні події носить ритуальний характер, і перевершує день свята. Далеко не дарма всюди використовується слово «купала», адже передбачено купання чарівної ночі. Хтось поринув у природний водойму, зокрема струмок, річку чи озеро, інші люди обходилися лазнею, іноді великою дерев\’яною бочкою. Якщо не дотримуватися традицій, значить накликати на себе різні біди і неприємності. За повір\’ям, вода здатна змити напасті, бруд, скверну, вдається очиститись тілесно і духовно.

Свято Івана Купала в 2019 році - обряди, традиції, прикмети

Традицією на Івана Купала

Перед святом дівчата завжди плетуть вінки з польових трав і квітів, вони намагаються знайти судженого. Вручити такий виріб можна хлопцеві, який подобається, притому вплетені березові гілочки і ополонки пагони будуть охороняти чоловіка від нечистої сили. Ночами вінки пускають по річці, ворожачи на долю. Слід використовувати недогарок свічки, і коли твір спливає, діва обов\’язково вийде заміж. Раптом плесне хвиля і вогонь згасне – можна чекати біду. А якщо вінок тоне – це негативна ознака, в сім\’ю прийде смерть, здатна забрати близької людини.

За повір\’ям, якщо вінок поплив і його не видно, то цю красу забрали русалки, які танцюють протягом ночі, водять хороводи, співають сумні пісні. Русалки жіночої статі, тому їх це теж стосується. Багато магічні істоти згадують про земне життя, виходять на берег, зазивають до себе хлопців, дівчат, щоб забрати на дно, тому саме у цей час не рекомендується купатися.

У більшості регіонів нашої держави нині прийнято перестрибувати через багаття на Івана Купала. Але треба це робити не з краю, де по мінімуму спека, або де його зовсім немає, а там, де сама середина, відчуваючи на собі вогненні язики полум\’я обіймає ноги, можна залишити в ньому усі жалі, біди, негоди. Купальська ніч вважається важливим днем у році, коли вода взаємодіє з вогнем, сили об\’єднуються, з метою захистити народ.

Як тільки яскраве полум\’я стає менше, через багаття удвох стрибають пар закоханих. Під час цього дівчата і хлопці повинні взятися за руки, і під час стрибка не розтискати пальці, лише так можна гарантувати собі щасливе спільне життя. Крім того, молодь влаштовує водіння хороводу, наспівуючи улюблені композиції, де прославляється сонце. Гуляння тривають до світанку, щоб не пропустити його. Селяни намагалися провести поруч з вогнем домашніх тварин, захищаючи їх від потенційних хвороб. Не рахуючи всього сказаного, у свята з\’явився християнський ухил.

Завдяки свята Івана Купала, вода в озерах, ріках і морях, інших водоймах стає священною, протягом доби їй приписують цілющі властивості, з такої причини люди намагаються поринути, щоб зміцнити здоровий дух. Раптом поруч немає ніяких водойм, досить розтопити лазню, одержуючи необхідну енергію.

Цілющою виявлялася навіть роса, яка посилалася Богом. Представниці слабкої статі вмивалися нею, щоб посилити привабливість, а чоловіки, в свою чергу, лежать на цілющих краплях, щоб відточити силу і витривалість.

Свято Івана Купала в 2019 році - обряди, традиції, прикмети

Ніч на Івана Купала

Купальська ніч не проходить без пошуку квітки папороті. Якщо зустріти ця квітка в свято – забезпечите себе достатком до кінця днів. Суть в тому, що папороть, як уособлення древніх скарбів, досить пронести над землею, щоб побачити її надра, а також товщу. Насправді, квітка притягує скарб, скарб. Дістати його вкрай складно, адже потрібно не просто шукач скарбів використовувати, він привертає нечисту силу, і лише найбільш відважний молодий чоловік добуває квітка.

Народні перекази

Прикмети, які відносяться до свята, народ шанує і донині. Вони перевірені безліччю століть, актуальні для сучасних людей. Слід обов\’язково виділити те, що якщо зібрати в цей день 12 різних трав, то в родині найближчим часом відбудеться весілля. Сильний дощ на Івана Купала обіцяє спекотне літо, а також постійну посуху, поки не почнеться осінь. Якщо зіткнутися зі змією, доведеться пережити велику втрату незабаром.

Залишити відповідь

Все про Новий рік 2024