ГоловнаКонтакти

Календар постів і трапез на 2019 рік

Рекламний блок

Календар постів і трапез на 2019 рік

Православний пост — аскетична практика і давня релігійна традиція, основу якої становить тимчасова відмова від прийняття їжі і пиття, розваг та інших зовнішніх задоволень. Він поєднує в собі фізичний, духовний і душевні пости, які тісно переплетені один з одним. Основною метою православного Посту є підготовка духу, душі і тіла на шляху до порятунку.

Суть Посту — повне очищення духу, душі і тіла. Період, у який слід відмовитися від їжі тваринного походження, відвідування світських заходів і різного розваг. Також бажано обмежити спілкування, щоб уникнути негативних емоцій, сварок і дратівливості, а присвятити час відвідування храмів, зосередитися на читанні молитов.

Пости мають свої особливості та певні обмеження, а дати деяких з них є перехідними. Календар постів і трапез на 2019 рік допомагає заздалегідь підготуватися до цієї важливої події кожного православного віруючого. Визначаючи дату Посту, слід пам'ятати про те, що всі події календаря починаються і закінчуються опівночі.

Календар православних постів і трапез на 2019 рік

Календар постів і трапез на 2019 рік

Мірі поста

Всі Пости у Статуті мають особливе визначення — в залежності від дозволених і заборонених продуктів. Пости можуть одноденними і багатоденними і мають шість ступенів строгості:

  • Всі продукти можна крім м'яса, (для мирян) буває тільки на Масницю.
  • Допускається всі крім: м'яса, яєць і молочних продуктів.
  • Дозволена вся рослинна їжа, яка пройшла теплову обробку, крім смаженої. Рослинна олія і вино. Заборонені: м'ясо, яйце, молоко, риба і морепродукти.
  • Дозволена гаряча їжа, приготована без рослинної олії. Також під забороною вино.
  • Можна хлібобулочні вироби, сирі, сушені і мочені (квашені) овочі і фрукти. Обмеження: всі фрукти і овочі вживаються окремо за один раз.

  • Повне утримання від будь-якої їжі і пиття.
  • Великий (сороковий) пост

    найголовніша подія року для кожного православного — підготовка до зустрічі Великодня.

    Загальна тривалість — 48 днів (11 березня – 27 квітня).

    Перша і сьома тижні — суворі. У перший день голодування — повна відмова від їжі.

    Багатоденні пости Суцільні седмиці (тижня)

  • Святки 7 січня — 18 січня. Церковний Устав забороняє відмову від скоромної їжі, поклони і плотяную радість вінчання.
  • Митаря і фарисея 18 лютого — 24 лютого. Для мирян дозволяється люблячи їжа, для ченців м'ясо залишається під забороною.
  • Масляна 4 березня — 10 березня.
  • Світла 29 квітня — 5 травня. Останній день м'ясниць.
  • Троїцька 17 червня — 23 червня. Вселенська субота напередодні мясопустного неділі.
  • Пост у всі дні, окрім середи і п'ятниць

    Багатоденний Петрів піст

    Тривалість: 18 днів (24 червня – 11 липня)

    Строгий піст (сухоїдіння) в середу і п'ятницю.

    Правила пісної трапези

    Церковним Статутом визначено досить суворі правила трапези в Піст, які призначені для виконання в монастирях. Дані правила можуть поширюватися на деяких мирян, для чого слід отримати благословення духівника. Мирянам можна деякі послаблення, які можуть залежати від різних побутових факторів, а також від віку та загального стану здоров'я.

    Сухоїдіння

    Одне із найсуворіших правил до трапези, яка зазвичай поширюється тільки на церковнослужителів. Для мирян допускається вживання в їжу печених овочів та фруктів, можна трав'яні чаї (теплі). На сухоїдіння бажано отримувати благословення служителя Церкви, щоб не завдати шкоди здоров'ю.

    В сухоїдіння можна: продукти тваринного походження, що не піддавалися тепловій обробці. У список дозволених продуктів входять: хліб (сухарі), вода, сіль, овочі, фрукти, сухофрукти, мед, соління, горіхи (насіння). При вирішенні на послаблення в раціон додаються: оливки (плоди маслини), морську капусту, відварні горох, квасолеві боби і кукурудзу, капусту.

    М'ясоїди

    У дні посту без можна вживати м'ясну їжу.

    Пісна їжа

    Під час Посту дуже важливо дотримуватися правила харчування: літнім людям, дітям до 16 років і вагітним жінкам дотримуватися повну суворість не рекомендується. При наявності хронічних захворювань бажано і зовсім відмовитися від стриманості в їжі, так як це може завдати шкоди здоров'ю. При наявності алергічної реакції на певні види продуктів дозволяється їх заміна.

    Для приготування їжі підходять будь-які домашні заготовки, соління і варення, компоти та сушені фрукти. Чудова і корисна альтернатива цукру — мед, який зробить будь-яку їжі смачною і поживною. Основу пісного харчування складають овочі, крупи і гриби. Коренеплоди, горіхи, бобові і свіжа зелень забезпечують організм всім необхідним.

    Вживання варення і солінь вимагає обмежень — переїдання, зловживання надто солодкої, солоної та пряної їжею ображає духовне смирення. Каші з круп і бобові можна готувати на воді або овочевих бульйонах. Як гарнір підійдуть овочі, приготовані на пару або грилі.

    Від соєвих продуктів бажано відмовитися, а в якості заміни м'яса використовувати квасолю, сочевицю і інші бобові культури. Хліб можна їсти будь-який, але краще приготувати його в домашніх умовах, щоб бути впевненим, що для замісу тіста не використовувалися яйця і молочні продукти.

    У дні, коли допустимо послаблення, також не слід зловживати дозволеними продуктами. Рибу і морепродукти бажано готувати на пару, варити або смажити на грилі. Від копченостей і дорогих морепродуктів бажано відмовитися. Якщо допускається вживання вина, мова йде про помірною порції 0,5-1 келих за вечерею. Алкогольне сп'яніння суперечить концепції стриманості, тому важливо дотримуватися міри.

    Правила харчування в Піст

    У богослужбовому уставі прописані рекомендації та правила трапези для мирян. Дотримуючись їх, правильні віруючі можуть заздалегідь скласти пісне меню.

  • Під час першої і після тижня слід дотримуватися меню повинне бути максимально суворим згідно з календарем.
  • Пісний раціон складається з розрахунку один прийом в день. У святкові та вихідні дні допускаються обід і вечерю.
  • не Можна замінювати холодну і гарячу їжу.
  • Харчування після Посту

    Травна система відвикає від великої кількості страв, смажених і жирних страв, тому дуже важливо правильно переходити до звичної системи живлення. Всі продукти, заборонені до вживання під час Посту, слід вводити в раціон поступово, не великими порціями.

    Щоб організм не відчував стрес, слід обмежувати кількість солі і прянощів. Не слід відразу після закінчення Посту не можна зловживати алкогольними напоями.

    Рекламний блок

    Рекомендуємо для перегляду

    Додати коментар
    Ваше ім'я:  



    -
    загрузка...